Bygdas samlingspunkt gjennom 100 år

Berghallen kretshus har samlet både små og store til sosiale sammenkomster i 100 år. – Gavemidlene fra Oppdalsbanken betyr veldig mye for oss, og det gjør at vi får gjennomført de utbedringene som trengs for å holde huset i god stand, sier styreleder Bodil Hokseng.

Hvis veggene i Berghallen kretshus på Vognillan kunne prate, ville det nok kunne blitt skrevet et helt oppslagsverk om historien til bygda. Gjennom 100 år har kretshuset samlet både små og store til sosiale sammenkomster. Det har vært 100 år med både oppturer og nedturer, og viktigheten av å ha et samlingspunkt skal man ikke kimse av.

Jobbet hardt

– Jeg tror det er viktig at vi har et samlingspunkt som dette. Det har vært stunder gjennom årene hvor det har spøkt for fortsettelsen av kretshuset, men vi har alltid kommet oss gjennom det. Det er et gammelt hus, og vi er helt avhengig av å få hjelp av både frivillige dugnadskrefter og sponsormidler fra næringslivet, sier Bodil Hokseng.

Hun er styreleder i Berghallen kretshus, og har et brennende engasjement for å skape aktivitet i huset som ligger like ved riksveg 70 mot Sunndalsøra. Her har de den siste tiden arrangert både juletrefest, 3.dagsfest, julemesse, foredrag med Jens Kvernmo og jubileumsfeiring – for å nevne noe.

Søk om gavemidler HER

PS: Sett av datoen! Vi gjentar suksessen og inviterer til gavegalla
med utdeling av gavemidler 9. april 2025.

– Det har mye å si for alle i bygda at Oppdalsbanken er såpass gavmilde som de er. Det skjer mye i Oppdal, og da er det bra å ha en bank som deler ut midler, sier Bodil Hokseng, styreleder i Berghallen Kretshus.

– Berghallen kretshus er et grendehus som er driftet av utleie, for å si det kort. Vi er avhengig av at folk ønsker å være her, og da trenger vi å holde huset ved like. Der kommer Oppdalsbanken inn i bildet. Vi har søkt om støtte i flere år og vi får bestandig – omtrent. De seneste årene har vi brukt midlene til å pusse opp i den lille salen. He var det tidligere hvite vegger og det så rett og slett trist ut. Vi fikk støtte til å pusse opp, men du vet jo at om du begynner å male opp ett rom som er gammelt, da baller det bare på seg, sier Bodil og drar på smilebåndet.

De siste to årene har de søkt om midler til å gå til anskaffelse av et nytt sceneteppe, og det fikk de nok til i 2024. Nytt sceneteppe ble kjøpt inn, til stor glede for brukerne av grendehuset.

Stor endring

– Det har hengt et grønt og stykt teppe så lenge jeg kan huske, så det var på tide med en oppgradering, sier hun videre og viser stolt frem det nye sceneteppet.

– Det forandret hele rommet egentlig. Det ble mye lunere og finere. Men et slikt teppe koster jo litt, så vi måtte spare i to år for å nok penger.

Å holde det gående i 100 år er en bragd i seg selv, men Bodil forteller at det slett ikke har kommet av seg selv.

– Vi hadde jubileumskaffe på selve dagen, 29. juli 2024. Det skulle egentlig også blitt arrangert en jubileumshelg, men den har blitt utsatt. Så da blir det 101-årsfeiring på nyåret, sier hun.

Lang historie

Det var Oppdal ungdomslag som bygde huset i sin tid. Deretter ble også Midtbygden skytterlag og Idrettslaget Snøhetta med. Per i dag er det Oppdal ungdomslag og Idrettslaget Snøhetta som eier bygget.

– Opp gjennom årene har det blitt bygd på litt etter litt. Toalett-delen ble bygd på 80-tallet og kjøkkenet kom også i senere tid. Så det har skjedd litt, forteller Bodil.

– Det har blitt arrangert mye i dette huset sier hun videre, og legger til: Vi kan være glad disse veggene ikke kan snakke.

Hva betyr det for en bygd å ha et slikt samlingspunkt?

– Det betyr mye. Vi har jo de tradisjonelle arrangementene som arrangeres hvert år. Du har juletrefest og 3. dagsfesten. Vi prøver å bruke bygget så mye som mulig, for å vise at det kan arrangeres mye forskjellig her. Vi leier det ut til for eksempel barnebursdager og slike ting også. Det har vært bra med utleie, og det er jo takket være at vi har kunnet pusse opp og hatt midlene til det.

Kommer godt med

– Det har mye å si at vi får midlene fra Oppdalsbanken. Banken er flink til å fordele midlene til de forskjellige kretshusene i bygda. Det betyr mye for alle. Vi har ikke mer økonomi enn at vi akkurat klarer å drifte huset. Hvis det kommer noe ekstra, er vi helt avhengig av støtte. Det har mye å si for alle at Oppdalsbanken er såpass gavmilde. Det skjer mye i Oppdal, og da er det bra å ha en bank som deler ut midler, mener Bodil.

Ungdomslaget i Oppdal ligger for tiden brakk, så det er styret i kretshuset som står for driften. De er fem ildsjeler som gjør det de kan for å ha aktivitet i det tradisjonsrike huset.

Vi kan være glad disse veggene ikke kan snakke – Bodil Hokseng

– Du må være ildsjel om du skal klare å være med på noe som dette. Det tar mye tid, men vi liker veldig godt å holde på med det. Jeg ble med for rundt åtte år siden. For en tid tilbake var det nesten kroken på døra for kretshuset. Jeg har alltid engasjert meg i lokalsamfunnet. Da det spøkte som verst tenkte jeg at vi måtte gjøre noe for å holde liv i huset. Jeg ble etter hvert spurt om å bli med i styret, og vi startet med å få i gang aktivitet. Det ble veldig tøft under pandemien på grunn av at vi ikke kunne leie ut. Heldigvis har vi mange gode støttespillere i både Oppdalsbanken og Oppdal kommunen med flere, så vi klarte å berge oss, sier hun med et smil.

Hopp rett ned til innholdet