– Friluftsliv trenger ikke koste skjorta

– Vi i BUA Oppdal opptatt å jobbe for et bærekraftig samfunn. Gratis utlån av sports- og friluftsutstyr er en god måte å tenke bærekraft på, sier daglig leder i BUA Oppdal, Inger Rosshaug.

Midt i Oppdal sentrum finner du BUA Oppdal. Siden februar 2020 har BUA lånt ut sports- og fritidsutstyr gratis til alle som ønsker å låne. Det gjelder både folk som bor i Oppdal, turister eller hyttefolk.

– I løpet av de første 3,5 ukene etter at vi åpnet, lånte vi ut over 500 enheter med utstyr. Noe som er helt fantastisk, sier Rosshaug.

Gavemidlene BUA fikk fra Oppdalsbanken i fjor ble brukt til å kjøpe inn vår- og sommerutstyr.

BUA Oppdal er det du kaller et ikke-kommersielt tiltak, og er derfor nødt til å skaffe midler til utstyr på egen hånd. Gavemidlene fra Oppdalsbanken er derfor kjærkomne midler.

– Gavemidler betyr mye for oss, og vi setter utrolig pris på de pengene. Vi ønsker å både kjøpe nytt utstyr og få brukt utstyr, og vi har en målsetting om å være en aktiv part i dette med delingsøkonomi, sier Rosshaug.

– Alle pengene vi fikk brukte vi til innkjøp av alt som ruller og går her i BUA. Det vil si sykler til bruk på veien, 2 stisykler, en sykkelvogn, BMX-sykler, sparkesykler, trehjulssykler og løpesykler. I det hele tatt, forklarer Rosshaug.

– Samtidig ønsker vi at utstyret vi låner skal være bra. Vi vil at folk skal ha lyst til å låne utstyr hos oss, og samtidig synes at det er stas å låne utstyr fra oss, legger hun til.

– Hva betyr det for et lokalsamfunn å ha en lokalbank som Oppdalsbanken som deler av overskuddet sitt til lokale lag og foreninger?

– Jeg tror betyr veldig mye. Hvis du tar oss som et eksempel. At Oppdalsbanken støtter oss gjør at vi kan tilby utstyr gratis. Det bidrar til at folk får være aktiv. Alle får mulighet til være aktiv.

– Så er det et viktig punkt dette med delingsøkonomi. Alle trenger ikke eie en lavvo eller en kano. Vi kan dele. At vi kan være med å bidra til at flere kan få tak i godt utstyr, betyr mye. Vi når ganske mange i Oppdal på denne måten, mener Rosshaug

Hopp rett ned til innholdet